Tyhjätaskuista tehtailijoiksi - Eimin tarina.

Eimi Kaluste Oy on perheyritys, joka kasvoi yhden sukupolven elinaikana pienestä kellariverstaasta merkittäväksi keinutuolien valmistajaksi. Yrityksen historia onkin pohjimmiltaan kertomus kahdesta rutiköyhästä nuoresta, heidän elämänuskostaan, ahkeruudestaan ja sitkeydestään - Einosta ja Armista.

Tarina alkaa

 

1920-luvulla Hartolan pitäjässä, missä Eino Tuukkanen syntyy köyhän muonapiian isättömäksi pojaksi ja Armi Tenni syrjäisen pientilan tyttäreksi.

 

Einon äiti Hilma Tuukkanen oli Kalhon kartanon navettapiika, joka teki pitkää päivää lähestulkoon pelkällä muonapalkalla. Hilma ja hänen kuusi lastaan asuivat kartanon työväelle rakennetussa ahtaassa ja hatarassa mökissä, jonka lattia oli vain osittain laudoitettu ja talvella lumi tuprusi oven alta sisään. Hilman muonapalkasta huolimatta ruokaa oli niukalti suurelle lapsikatraalle. Hyvinä päivinä syötiin suolakalaa ja perunaa, mutta oli niitäkin aikoja, jolloin muun ruoan puutteessa pöydän kannelle jauhettiin suolaa ja kastettiin siihen leipää.

 

Jos Tuukkasen lapsilla ei ollut varaa samaan kuin muilla, korvasivat he puutteen kekseliäisyydellä ja näppäryydellä. Eino veisti sukset koivupölleistä, rakensi itse napakelkan, kärryt ja luistimet. Hänen ensimmäinen liikeideansa oli suksivoiteen tekeminen sulattamalla ja sekoittamalla kynttilän pätkiä, saippuaa, tervaa ja kumisaappaan vartta. Seos pakettiin metalliputkiloon, ja Eino kaupitteli tuotettaan muille lapsille hyvällä menestyksellä. Oli itsestään selvää, että piian perheessä lapset lähtivät leivän hankintaan heti, kun ikää ja voimia karttui. Niin teki Einokin, joka lopetti koulun ja lähti talveksi metsätöihin ja kesäksi tukinuittoon vain hiukan yli kymmenvuotiaana.

 

Armi Tenni kasvoi syrjäisellä pientilalla, jossa oli neljä hehtaaria kivisiä peltoja, hiukan metsää ja paljon velkaa. Vaikka suoranaista nälkää Tennillä ei nähty, elämisen ehdot olivat niukat. Armi osallistui pienestä pitäen talon töihin, mutta sai käydä kouluakin kokonaista kuusi vuotta. Lopulta sotavuonna 1943 silloin 14-vuotias tyttö kuitenkin lähetettiin Helsinkiin piiaksi tuomariperheeseen.

 

 

Ovenkarmeista keinutuoleihin

 

Kun Einon ja Armin hääkelloja soitettiin helmikuussa 1951, alkoi tyhjätasku nuoripari rakentaa perheelleen kotia sinnikkäästi puurtaen. Ensimmäisestä pikkuruisesta mökistä siirryttiin kerta kerralta suurempaan kotiin, ja aina kun yrityksen laajentaminen sitä edellytti, muutettiin kuusilapsisen perheen kotitalo epäröimättä yrityksen pääomaksi. 1960-luvun alussa Tuukkasen kellariverstaalla valmistettiin monenlaista käyttötavaraa koriste-esineistä ovenkarmeihin. 1963 sai yritystoiminta virallisen muodon - perustettiin toiminimi E.I. Tuukkanen. Hiljaisina kausina kehiteltiin omia tuotteita, joita Armi kaupitteli lahtelaisiin liikkeisiin. Kun raha oli tiukimmillaan, kutoi Armi myyntiin kintaita ja teki ompelutöitä - ja taas selvittiin seuraavaan isompaan tilaukseen saakka.

 

Vuonna 1965 voitiin puhua jo sarjatuotannosta, kun verstaalla alettiin valmistaa englantilaiselle tehtaalle hiusharjojen puisia pohjalevyjä ja suomalaisille huonekalutehtaille sohvien ja tuolien runkoja. Vääksyyn vuonna 1969 valmistuneet uudet tuotantotilat muuttivat Tuukkasen puusepänverstaan lopullisesti käsityöpajasta pienteollisuudeksi. Yrityksellä meni hyvin, mutta vanha mestari Eino Tuukkanen kaipasi ammatillisesti haastavampaa työtä. Lopulta Eino Tuukkanen löysi vertaisensa vastuksen, kun hän ryhtyi kehittämään omaa keinutuolimallia. Sen piti näyttää hyvältä, keinua herkästi ja kestää mielellään ihmisikä. Vuonna 1975 pitkällisen tuumailun ja fiilailun tuloksena syntyi ensimmäinen keinutuoli, joka ristittiin yrityksen uuden liikenimen mukaan Eimi-keinuksi.

 

Kun Eimi Kalusteella 1990-luvulla toteutettiin sukupolven vaihdos, olivat keinutuolit jo yrityksen tärkein tuote. Vanhan mestarin Eino Tuukkasen kuollessa vuonna 1999 oli Eimi Kaluste Oy kasvanut Suomen suurimmaksi keinutuolien valmistajaksi. Vuodesta 2003 Yritys on toiminut Padasjoella omissa 2000 neliön tiloissa.

Eimi 50 vuotta -keinutuoliverstaalla juhlitaan pyöreitä vuosia perinteisiin nojaten ja tulevaisuuteen katsoen.

Eimillä on takana kunnioitettava historia Suomen suurimpana keinutuolivalmistajana. Isänsä elämäntyötä jatkava Hannu Tuukkanen puhuu kuitenkin mieluummin tulevaisuudesta: ”Keinutuolit tekevät parhaillaan uutta tulemista osana jokaisen kodin sisustusta. Eimin keinutuolit löytävät omistajan yhä useammin nuoresta kaupunkilaskodista. Keinutuoli onkin vahvasti osana hidastamisen ja kotoilun trendejä.”

 

50 -vuotisjuhlaansa juhlivat vuonna 2013 niin Eimi Kaluste kuin sen toimitusjohtaja Hannu Tuukkanen. Tänä vuonna on siis syytä hymyyn! Juhlavuoden kunniaksi Eimi suosittelee suussasulavaa maitosuklaafudgea.

Keinutuolien suunnittelukilpailun voittajasta uusi keinutuolimalli Eimi Kaluste Oy:lle.

Habitaressa 2012 palkittiin Keinutuolien muotoilukilpailun voittajat. Ensimmäisen palkinnon voittivat työllään "Koivunen" Netta Korhonen sekä Elina Hilden Lapin yliopistosta. Muotoilukilpailun järjestäjänä toimi Keinutuolien kokoontumisajot -hanke yhdessä Eimi Kaluste Oy:n kanssa.

 

Tuotekehitystä jatkettiin suunnittelijoiden kanssa kilpailun jälkeen ja "Koivunen" -ehdotuksesta kehittyi Eimi Kalusteelle uusi keinutuolimalli Onni.

 

Keinutuolien kokoontumisajot - hanke kuului osana World Design 

Capital 2012 vuoteen ja kilpailuohjelma oli laadittu yhteistyössä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa. Kilpailun tavoitteena oli löytää teollisesti valmistettavia, uusia ja ajanmukaisia toteutuksia nykykotiin sopivasta keinutuolista. Kilpailun palkintosumma oli yhteensä 4000€ . Sen lahjoitti Eimi Kaluste Oy.

 

1. sijan saanut työ "Koivunen" on keinutuoli moderniin kotiin, perinteitä kunnioittaen. Voittajaparin tavoitteena oli luoda puhdaslinjainen ja ajaton tuoli, joka olisi muunneltavissa irrotettavalla matto-tekstiilillä. Inspiraation pohjana oli suomalainen koivu, jota on luonnehdittu sisäisen rauhan, kauneuden ja harmonian lähteeksi. Näin ollen materiaaliksi valikoitui koivu sekä koivuvaneri, maton saadessa ylleen tuohi-kuosin. "Muotoilijoina haluamme olla mukana luomassa 

uutta, saamme nähdä, kokea ja oppia uutta joka päivä" toteavat Netta Korhonen ja Elina Hilden.

 

Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat Hannu Tuukkanen / Eimi Kaluste Oy, muotoilija Mikko Paakkanen, sisustusarkkitehti 

Susan Elo sekä muotoilija Miia Liesegang / Keinutuolien kokoontumisajot.

 

Onni-keinutuoliin voit tutustua täällä >

10 / 2014

Uutisten lukeminen pitää vatsalihakset kunnossa.

Säännöllinen keinutuolilla keinuminen sopii vartalon ja etenkin vatsalihasten kunnossapitoon toisin kuin sohvalla tai tavallisella tuolilla istuminen.

 

Perinteinen keinutuoli nosti etenkin vatsalihasten aktiivisuutta. Jousikeinutuoli puolestaan kasvatti selän sekä alaraajojen lihasten aktiivisuutta. Vatsalihakset ovat selkärangan tärkeitä tukilihaksia, jotka ylläpitävät oikeaa asentoa ja ryhtiä. Ne tarvitsevat harjoitusta pysyäkseen kunnossa. Juuri helppous tekee säännöllisestä keinumisesta tehokkaan harjoittelutavan. Oleellista keinutuoliharjoittelussa on lukuisat toistot. Keinutuolissa tv:n katselu tai lehden luku on huomaamatonta kuntoilua, jonka aloittamisen kynnys on matala. Paras harjoitusohjelma on sellainen, joka toteutuu.

 

Riittävä päivittäinen liikunta ehkäisee monia sairauksia ja pidentää elinikää. Erityisesti iäkkäille sekä ihmisille, joiden toimintakyky on alentunut, keinutuoli on oivallinen harjoitusväline.

 

Eimi Kaluste Oy:n ja Lahden AMK:n* yhteistyöprojekti tutki keinutuolin soveltuvuutta tuki- ja liikuntaelimistön harjoituttamiseen työikäisillä ja ikääntyneillä. Tulosten mukaan keinutuoli soveltuu kestovoimatyyppiseen harjoitteluun.

 

*Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan laitoksen oppimiskeskus Optiimi.

11 / 2012

07 / 2013